Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRAD NA JUGU ITALIJE KOJI PRIVLAČI JEDINSTVENOM ARHITEKTUROM: Probajte odoljeti šarmantnom Alberobellu

Autor amadea kovač

Alberobello je gradić na jugu Italije poznat po jedinstvenoj arhitekturi, točnije bijelim kućicama neobičnih krovova

 Alberobello gradić na jugu Italije s jedinstvenom arhitekturom Izvor: unsplash

Ako vas ne privlače turistički razvikana i komercijalna mjesta u kojima vlada gužva i buka, onda na listu stavite još uvijek autentični Alberobello, gradić na jugu Italije koji na prvi pogled osvaja šarmom, pitoresknim uličicama i posebnom arhitekturom.

Fotogenični Alberobello ima samo 11.000 stanovnika, a nalazi se u južnoj talijanskoj pokrajini Apuliji. Možda ste ga već primijetili na feedovima društvenih mreža budući da je poznat po jedinstvenim bijelim kućicama neobičnih krovova nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja koji se nazivaju trullo.

 Alberobello gradić na jugu Italije s posebnom arhitekturom Izvor: unsplash

Tehnika je slična suhozidu koji je prisutan u većini mediteranskih naselja, no u Alberobellu trulli čine čitavo mjestašce i ima ih oko 1500 u cijelom gradu. Kamene kuće stoljećima su ostale posve nepromijenjene, unatoč vremenskim neprilikama. Trulli su se 1996. godine našli na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, što je počelo privlačiti turiste.

Između neobičnih kućica protežu se ulice prepune cvijeća i autentičnih talijanskih suvenira pa vas nevjerojatan pogled čeka gdje god se okrenuli.

 Alberobello Izvor: Shutterstock

Ako tražite ideje gdje ljetovati, možete posjetiti Alberobello i unajmiti trulli koji ugodno hladi i tijekom toplijih mjeseci.

Možda će vas zanimati:

Najnovije