Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TAJNI STAN NA VRHU EIFFELOVOG TORNJA: Gustave Eiffel za sebe je dizajnirao prostor s najboljim pogledom na Grad ljubavi

Autor amadea kovač

Gustave Eiffel dizajnirao je privatni stan za sebe na vrhu pariške znamenitosti

 Eiffelov toranj Izvor: pexels

Ako putujete u Pariz, razgledavanje grada s vrha Eiffelovog tornja iskustvo je koje se ne propušta, no možda niste znali da se tamo nalazi stan koji je za sebe dizajnirao arhitekt i inženjer Gustave Eiffel.

Privatni stan dostupan je javnosti za razgledavanje, iako za života arhitekta gotovo nikome drugome nije bio dopušten pristup. Eiffel je Parižanima bio "predmet opće zavisti", upravo zbog posjedovanja stana na vrhu jednog od najpoznatijih gradskih znamenitosti svih vremena.

 Stan u Eiffelovom tornju Izvor: Profimedia

U knjizi "La Tour Eiffel de Trois Cent Métres" ("Eiffelov toranj od 300 metara"), autor Henri Girard objašnjava da su Parižani bili spremni ponuditi "malo bogatstvo" da iznajme njegov privatni stan na jednu noć, ali Eiffel ih je uporno odbijao. Međutim, povremeno bi tamo ugostio prestižne goste poput Thomasa Edisona.

 Stan na vrhu Eiffelovog tornja Izvor: Profimedia

Za razliku od znanstvenog čuda od čelika i tvrdih linija unutar kojih je smješten, stan je ugodan i romantičan. Mislimo na tapete s orijentalnim uzorkom, drveni namještaj i uljane slike, a pogledu na Pariz s 300 metara visine ne moramo ni spominjati.

Dok je posjetiteljima Eiffelovog tornja ranije bio zabranjen pristup stanu, baš kako je Gustave Eiffel želio, odnedavno je službeno otvoren za javnost pa obični smrtnici napokon mogu vidjeti kako je živjeti na najzavidnijoj adresi na svijetu.

Možda će vas zanimati:

Najnovije