Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIKAD NISTE VIDJELI NEŠTO SLIČNO: Hotelske sobe na sjeveru Švedske smještene u krošnjama šume

Posjetite li Biosphere u periodu između rujna do ožujka pogled kroz prozor otkrit će vam ljepotu polarne svjetlosti, dok će vam ljeto otkriti značenje noći bez mraka

 Biosphere Treehotel hotel u Švedskoj Izvor: Profimedia

Sjeverna Švedska poznata je po svojim prirodnim ljepotama, prostranim šumama i osebujnoj biosferi. Snažni klimatski kontrasti kroz godišnja doba zahtijevali su od arhitekata upotrebu otpornih materijala, često drvo lokalnih šuma i kamen. Treehotel u švedskoj Laponiji poznat je po velikom izboru kabina, pri čemu svaka od njih ima svoj vlastiti identitet koji drugačije reagira na šumu u kojoj se nalazi. U suradnji s danskim dizajnerskim studijom BIG i švedskim ornitologom Ulfom Öhmanom, Treehotel nam sad predstavlja novi kompleks nazvan Biosphere. Riječ je o hotelskoj sobi, obješenoj o borove i optočenoj s 350 kućica za ptice kojima se nastoji poboljšati okolna biosfera.

 biosphere treehotel Izvor: Biosphere

Projektiranjem hotelske sobe u krošnjama drveća s fasadom od ptičjih gnijezda, Biosphere nastoji smanjiti silaznu spiralu populacije ptica u švedskim šumama i umjesto toga ojačati biosferu i njihovo prirodno stanište. “Intenzivna sječa šuma smanjila je i broj duplji u kojima se gnijezde ptice čime se narušava biološka ravnoteža, ionako ozbiljno ugrožena klimatskim promjenama. Kućice za ptice koje se mogu postaviti u šumama, u blizini domova pa tako i oko hotelskih soba, mogle bi pomoći da se zaustavi izumiranje vrsta”, objašnjava ornitolog Öhman.

 biosphere treehotel Izvor: Biosphere

Biosphereu se pristupa preko visećeg mosta koji vrhove drveća spaja s tlom. Hotelska sobe veličine 34 kvadrata opremljena je organskim materijalima inspiriranim okolnim krajolikom koji dodatno usredotočuju pogled na prirodne ljepote okoline.

 biosphere treehotel Izvor: Biosphere

Interijer je jednostavan i pragmatičan, ali zbog svog čvrstog otvorenog konceptualnog sastava omogućuje niz iskustava unutar relativno malog prostora. Gosti imaju pristup krovnoj terasi u blizini krošanja drveća s koje se pruža jedinstven pogled na šumu. Kućice različitih veličina privlače različite vrste ptica, a njihov raspored omogućava nesmetan prodor svjetlosti u unutarnji prostor kroz troslojno ostakljenje, ali i pogled na čaroban šumski krajolik.

 biosphere treehotel Izvor: Biosphere

 biosphere treehotel Izvor: Biosphere

Poput svih drugih soba koje je Treehotel dosad izgradio na drvetu, i Biosphere u sebi ima ugrađeni tuš, saunu, WC i održivi sustav Rukkamoinika s tri litre vode za pranje ruku.

Najnovije