Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GUŽVE POSTAJU STVAR PROŠLOSTI? Predstavljen prototip automobila s okomitim polijetanjem

Autor amadea kovač

Kalifornijska tvrtka Alef Aeronautics predstavila je prototip letećeg automobila koji polijeće okomito, slično helikopteru

 Alef Aeronautics leteći automobil Izvor: Profimedia

Tvrtka Alef Aeronautics vam želi olakšati bivanje u prometu. Nedavno su predstavili prototip novog letećeg automobila pod nazivom Model A, koji bi vozačima omogućio da na trenutak polete kako bi "preskočilI" gužvu.

Vozilo će moći okomito poletjeti, slično helikopteru, i tako se kretati do 177 kilometara. Kako su poručili iz tvrtke, isporuka automobila očekuje se do kraja 2025. godine.

 Alef Aeronautics leteći automobil Izvor: Profimedia

Iako ideja o letećim automobilima nije novost, propisi, tehnologija i drugi čimbenici udaljili su tu mogućnost od stvarnosti, barem do sada. Tvrtke poput Samson Skya, kojoj je odobreno testiranje letova u srpnju, rade na tome se na nebu što prije pojave njihove verzije takvih vozila, slično onima davno zamišljenim u filmovima. 

Međutim, leteći automobil tvrtke Alef Aeronautics razlikuje se od konkurenata jer programeri očekuju da vozilo većim dijelom ostane na tlu. Let bi bio opcija za izbjegavanje prepreka na cesti, poput gužve, prometnih nesreća ili loše vidljivosti u prometu. Kad su u zraku, tijelo i kabina za dvije osobe okreću se na stranu i lete slično dronu, a kad je na tlu, automobil izgleda slično drugim luksuznim sportskim vozilima.

 Alef Aeronautics leteći automobil Izvor: Profimedia

Realno gledajući, rokovi proizvodnje i isporuke su ambiciozni, dok bi ispunjavanje sigurnosnih i regulatornih zahtjeva, kao i masovna proizvodnja vozila, mogli biti dugotrajan izazov. Cijena i isporuka Modela A je 300.000 dolara (283.000 eura), dok tvrtka do 2030. planira predstaviti jednostavniji i jeftiniji Model Z koji će koštati 35.000 dolara (33.000 eura).

Možda će vas zanimati:

Najnovije