Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODRŽAN SENSA POP-UP EVENT 'PREHRANA ZA DUGOVJEČNOST': Naše panelistice poručuju - stavite sebe na prvo mjesto!

Sensa pop-up event na temu 'Prehrana za dugovječnost' održao se u Merkur Lifestyle centru uz panelistice Antoniju Blaće, Andreu Solomun, Ivanu Pirizović i Ivanu Barišić

 Sensa pop-up event Izvor: Robert Gašpert

U šumi informacija, dobar prehrambeni odabir usklađen s našim tijelom i stvarnim potrebama put je prema zdravlju, tjelesnoj težini koju želimo i dugovječnosti, ali kako preuzeti odgovornost za svoje tijelo na duge staze?

Na to su pitanje pokušale odgovoriti sudionice još jednog Sensa pop up-a, eventa koji okuplja community snažnih žena iz različitih poslovnih sfera, autentičnih osobnih afiniteta u vezi s relevantnim temama - brige o sebi i zdravlju. Urednica Izabela Vrtar u razgovoru u Merkur Lifestyle centru ugostila je trenericu Andreu Solomun, televizijsku voditeljicu i producenticu Antoniju Blaće, kreatoricu digitalnog sadržaja Ivanu Pirizović te magistru nutricionizma Ivanu Barišić iz Nutrilife centra koje su se složile - planiraju doživjeti 120 vitalnih godina.

 Sensa pop-up event
Sensa pop-up event x Merkur
Izvor: Robert Gašpert

 Sensa pop-up event
Sensa pop-up event x Merkur
Izvor: Robert Gašpert

 Sensa pop-up event
Ivana Barišić, Ivana Pirizović, Izabela Vrtar, Andrea Solomun, Tamara Aye, Antonija Blaće
Izvor: Robert Gašpert

Svaka od njih bira drugačiji pristup, a donosi im isti rezultat - dobar osjećaj u vlastitom tijelu.
Kvalitetna prehrana ključna je za dugovječnost pa su Sensa pop up event odlično upotpunile Sana delicije. Sana vjeruje da je u današnje vrijeme kada živimo brzo još uvijek moguće uživati u ukusnoj hrani koja daje dobar osjećaj i zdravlje. Gošće eventa uživale su u odličnim jelima od svježih namirnica, pretežno biljnog podrijetla pod motom „Uživaj zdravo“. Kreativnim izborom svježih namirnica, plant based kuhar Matei Negovetić pripremio je pravu rapsodiju okusa, a glavna zvijezda bio je hummus jer u svibnju obilježavamo Svjetski dan hummusa.

Antonija Blaće

Za televizijsku voditeljicu i producenticu, birani put dugovječnosti je blagost prema sebi, prepoznavanje trigera koji je vode u nezdrav život i besvjesnu prehranu te neizostavni humor.

 Sensa pop-up event
Antonija Blaće
Izvor: Robert Gašpert


"Prehrana je za mene izvor sreće i jako me zanima sve vezano uz nju, ali dugi niz godina bila je i izvor velikog stresa. Sjećam se svog dnevnika iz srednje škole - imala sam 52 kilograma, a crtala sam skicu svog tijela i secirala svaki njegov djelić, zaokruživala 'prejaka bedra' i 'čudna koljena'. Danas svakako znam osnove zdrave prehrane, a i osluškujem svoje tijelo. Znam da kada je žena zadovoljna sobom, manje i poseže za stvarima koje joj štete. I ja svaki dan posrnem, ali se uvijek iznova vraćam procesu... Prije pisanja svoje knjige recepata 'Ljeto bez parea', shvatila sam da je ženama najveći problem sustav podrške, odnosno kako uz svu tu količinu obaveza uspjeti staviti sebe na prvo mjesto... Ideja je bila da zapišem moje iskustvo, ali maksimalno pojednostaviti recepte kako bi svaka od nas mogla i ispratiti taj proces promjene. Primjerice, znamo da je važno ne preskakati obroke, i ako to učinimo, nastupa proces gladovanja pa natrpavanja hranom. Natrpajmo se zato povrćem za početak."


Ivana Barišić

Birani put dugovječnosti za nutricionistkinju i vlasnicu Nutrilife centra uključuje personaliziranu prehranu, povezanu s trenutačnim stanjem i potrebama, godinama, razinom stresa, hormonalnih promjena i drugih fizičkih i emotivnih tegoba. Jer - hrana je emocija.

 Sensa pop-up event
Ivana Barišić
Izvor: Robert Gašpert


"Cjelokupni wellbeing ima tri osnovna postulata – prehrana, san i aktivnost. Oni su osnova svake dugovječnosti. Čovjek je stvoren za kretanje, nekoć smo to radili puno više i bavili se fizičkim poslovima. Danas to više nije slučaj, a prehranu i obrazac hranjenja nismo promijenili. I zdrava hrana može biti kriva hrana za vas, zato ja zagovaram personalizirani pristup. Izađite iz tone komfora – umjesto vas nitko ne može vježbati i spavati, a prehranu možete naučiti prilagoditi svome tijelu, potrebama, uvjerenju i životnom stilu. Ženama je to izazovnije nego muškarcima jer imamo tri spolna hormona, a muškarci samo jedan, a i prolazimo kroz puno preobražaja (prva menstruacija, porod, dojenje, rekuperacija od svega navedenog, perimenopauza i menopauza). Kako preživjeti sve te oscilacije? Personaliziranom prehranom koju treba prilagoditi i svojim godinama. Ono što je vrijedilo u 30-oj, u 35-oj više ne vrijedi. Tada kažemo: 'Debljamo se i od zraka.' Metode koje smo radili s 25 više ne vrijede jer hormonalni sustav radi drugačije."


Andrea Solomun

Trenerica i kreatorica optimiziranih programa za dugovječnost bira aktivno kreiranje optimalnog tijela kroz mudrost i nove spoznaje o tome kako održati vitalnost i zdravlje, prehranom, vježbom i mindsetom!

 Sensa pop-up event
Andrea Solomun
Izvor: Robert Gašpert


"Uz tri stupa koja je Ivana spomenula, dodala bih još stres menadžment te pripadnost, ljubav i socijalni život, jednako važne faktore za sretan, dug i ispunjen život. Dugo sam se bavila baletom što je narušilo moju sliku o vlastitom izgledu, a imala sam i nezdrav pristup prehrani. Tada sam se posvetila učenju o performansu metabolizma, a ta znanja danas primjenjujem na sebe i svoje klijente. Ono čega često nismo svjesni jest da prehrana ne utječe samo na izgled i zdravlje već i na naše kognitivne sposobnosti. Jedan od aktualnih trendova je svakako glukozna revolucija čija je misija umanjiti 'glukozne šiljke' koji su uzrok zdravstvenih tegoba i upala u tijelu. Naime, noseći uređaj koji je bilježio glikemiju, odnosno razinu šećera u krvi, primijetila sam da moji klijenti počinju osvještavati što hrana radi njihovom tijelu. Vaše je tijelo svemir, ne zaboravite to."

Ivana Pirizović

Kreatorica digitalnog sadržaja i veliki wellbeing entuzijast bira intuitivnu prehranu, primarno veganski pristup, odnedavno s unosom ribe.

 Sensa pop-up event
Ivana Pirizović
Izvor: Robert Gašpert

"Osluškujem svoje tijelo, a kad ga ne čujem, uzmem papir i olovku i pišem kako se osjećam i što sam pojela tog dana... Zapisujem i pokušavam jesti hranu koja mi daje puno energije. Dolazim iz obitelji gurmana, družili smo se uvijek uz hrpu raznovrsne hrane, kod nas je normalno jesti pet obroka dnevno plus međuobroke... Željela sam i sama nastaviti život kao gurman, uživati u hrani, ali ne nauštrb svog zdravlja. Bila sam veganka četiri godine, ali postepeno sam u prehranu počela unositi ribu. Naime, dogodio mi se Zagreb. Ja sam s mora, iz Rijeke, gdje je, složit ćete se, život nešto opušteniji. Kad sam se preselila, počela sam preskakati svoju rutinu, nisam više imala toliko vremena za pripremu hrane, osjećala sam se umornije. Tada sam odlučila pojednostaviti međuobroke, pa gdje god idem ne zaboravljam ponijeti jabuke, kruške, jogurt od kokosa s borovnicama, dva reda tamne čokolade... Jednostavne promjene su mi donijele mnoge dobrobiti jer sam ponovno odlučila staviti sebe na prvo mjesto."

Najnovije