Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

#DENIMDAY: 26. travnja odjenite traper i podržite žrtve seksualnog nasilja!

Zadnja srijeda u travnju rezervirana je za Denim Day, pridružite se inicijativi!

 Denim Day x Story 2023 Izvor: pexels

Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o seksualnom nasilju nad ženama. Započet 1998. godine kao lokalna kampanja za osvještavanje problema društvene osude seksualnog nasilja i sekundarne viktimizacije, Denim Day prerastao je u globalni pokret u kojem sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta.

U Hrvatskoj se Denim Day obilježava treću godinu za redom u organizaciji Ženske sobe i magazina Story, a ove godine traper nosimo u srijedu, 26. travnja. Pokret će podržati zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru odjeveni u traper zajedno s potpredsjednicom Sabora Sabinom Glasovac.

 Denim Day x Story 2023 Izvor: pexels

U Europi, točnije u Italiji, te u SAD-u priča je počela ovako: 45-godišnji instruktor vožnje silovao je svoju osamnaestogodišnju učenicu na prvom satu vožnje i zaprijetio joj ubojstvom ako nekome ispriča što se dogodilo. Djevojka ipak skupi hrabrost, prizna sve obitelji i prijavi nasilnika nadležnim institucijama. Silovatelj završi u zatvoru, ali talijanski Vrhovni sud ga oslobađa uz objašnjenje 'da su traperice bile toliko uske da je jedini način da ih skine bio taj da mu djevojka pomogne, čineći tako seksualni akt sporazumnim'. Žene diljem Italije i svijeta bile su konsternirane.

Sljedećeg dana, u znak solidarnosti sa žrtvom, članice talijanskog parlamenta pojavile su se na poslu u trapericama noseći u rukama natpis: 'Jeans: alibi za silovanje'. Ono što je te 1998. započelo kao lokalna kampanja za osvještavanje problema okrivljavanja žrtava i rušenja destruktivnih mitova koji su povezani uz seksualno nasilje preraslo je u globalni pokret.

 Denim Day x Story 2023 Izvor: pexels

Na drugom je kontinentu, u Los Angelesu, izvršna direktorica udruge Mir nad nasiljem Patricia Giggans inicirala proglašenje i obilježavanje Dana trapera. U Hrvatskoj se Denim Day obilježava od 2021. godine u organizaciji izdavačke kuće Adria Media Zagreb (magazin Story) i Ženske sobe društveno odgovornom kampanjom na digitalnim platformama pod motom Nosi traper s višim ciljem!, uz angažman brojnih osoba iz javnog života i poziv široj javnosti da se uključi u projekt i podrži žrtve seksualnog nasilja.

Napad nakon nasilja: osuda počiva na osobi koja je doživjela nasilje, a ne na počinitelju!

Prema istraživanjima i iskustvu rada Ženske sobe na jedno prijavljeno dolazi 15 do 20 neprijavljenih slučajeva silovanja u Hrvatskoj. Preko 90 posto žena koje prežive silovanje godinama nikome neće povjeriti svoje iskustvo, a još u manjem broju slučajeva će ga prijaviti. 'Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela, koje se najmanje prijavljuje, i to ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje', ističe psihologinja Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, organizacije koja se već 20 godina bori za ženska prava.

 Denim Day x Story 2023 Izvor: story

'Seksualno nasilje i dalje ostaje obavijeno tišinom i obilježeno velikom količinom predrasuda. Te predrasude imaju uvijek isti smjer: minimiziraju proživljeno iskustvo, a odgovornost počinitelja prebacuju na žrtvu', dodala je.

Žrtve koje ipak odluče prijaviti silovanje često nailaze na nerazumijevanje okoline, a u javnom diskursu još se uvijek postavljaju pitanja 'Što je žrtva nosila?', 'Zašto je bila tamo?' i slična, koje krivnju za zločin prebacuju s napadača na žrtvu.

'Iznošenjem osobnih iskustava, žene koje su preživjele seksualno nasilje šalju drugim ženama, ali i društvu u cjelini, jasnu poruku kako su osobe koje su preživjele seksualno nasilje oko nas, da nisu jedine, ali i da nisu same – i ono najvažnije, da nisu krive za preživljeno nasilje', poručuje Mamula i dodaje da je 'odgovornost za preživljeno nasiljeisključivo na počinitelju nasilja, a ne na osobi koja ga je preživjela, zato je iznimno važno da stalno govorimo o tome jer kad jednom kao društvo razbijemo predrasude o seksualnom nasilju, nećemo više propitivati i osuđivati osobe koje su preživjele nasilje.'

 Denim Day x Story 2023 Izvor: pexels

26. travnja odjenite traper s višim ciljem i pridružite se pokretu Denim Day!

Razbijanju postojećih predrasuda prema seksualnom nasilju, prestanku osude osoba koje su preživjele silovanje i razvoju empatije prema njima može pridonijeti sustavna edukacija o prevenciji seksualnog nasilja, ali i osvještavanje javnosti spram žrtava seksualnog nasilja. Upravo s tim ciljem i uz podršku Ženske sobe magazin Story priključuje se globalnoj kampanji Denim Day u svrhu osvještavanja javnosti o problematici seksualnog nasilja nad ženama.

Tim povodom novi Story promijenit će svoj vizualni identitet 26. travnja. 'Odjeven u ruho od trapera' s višim ciljem, bit će sadržajno posvećen ovoj problematici s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti borbe protiv sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja.

 Denim Day x Story 2023 Izvor: pexels

'Tu smo za Vas, obratite nam se s povjerenjem', poručuju iz Ženske sobe i pozivaju sve osobe koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja da potraže besplatnu pomoć i podršku u savjetovalištu u Ženskoj sobi (01/6119-444; e-mail [email protected]).

Pridružite se i vi inicijativi u srijedu, 26. travnja 2023. godine. Kako?

Upravo na Denim Day - 26. travnja 2023. - odjenite traper, fotografirajte se u tom fashion statement komadu i objavite fotografiju na vlastitom profilu na Instagramu te označite 5 osoba koje će napraviti isto (uz oznaku @story.hr @zenska.soba i hashtagove #storydenimday #podrziNEnasilje).

Zapamtite, nema opravdanja za seksualno nasilje!

Najnovije