Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LUKSUZ I ODRŽIVOST U JEDNOM: Najstarija tkanina na svijetu ima svoju ekološki prihvatljiviju alternativu

Autor Vedrana Sunko

Luksuz i održivost danas sve manje idu jedno bez drugoga. Samim time svila, kao jedna od najluksuznijih tkanina je dizajnerima itekako u fokusu, istražili smo od čega se sve izrađuje

 Zašto odabrati prirodnu svilu Izvor: Profimedia

Svila se često reklamira kao posve prirodna luksuzna tkanina, međutim to ne znači da je dobra za planet. Industrija svile štetna je za okoliš i uništava kukuljice dudovog svilca i zbog toga se sve više traže ekološki prihvatljivije, etički izrađene i veganske alternative.

Svila je jedna od najstarijih tkanina na svijetu. Ova glatka, izdržljiva tkanina izrađena je prikupljanjem prirodnog vlakna koje proizvodi kukac dudov svilac. Dudov svilac uzgaja se na farmama gdje ih, nakon što proizvodu svilene niti, stavljaju u kipuću vodu sve dok ne uginu. Nakon toga, se odmotavaju čahure kako bi izvadili dugačke svilene niti. Zbog ovog procesa vegani odustaju od kupnje odjeće, posteljine i drugih predmeta izrađenih od svile. U prirodi, dudov svilac bi prožvakao svoj put iz čahure, ostavljajući za sobom kratke svilene niti.

 Prirodna biljna svila je inovacija održivog tekstila Izvor: unsplash

Osim vegana, ni ekolozi nisu oduševljeni proizvodnjom svile. Naime, u proizvodnji svile se koristi više vode i ispušta više stakleničkih plinova od proizvodnje bilo kojeg drugog tekstila. Srećom, inovacije održivog tekstila događaju se velikom brzinom, a jedna od alternativa je i prirodna biljna svila.

Izrađuje se od banane još od 13. stoljeća. Prilikom izrade svile od banane, vlakna se odvajaju od ostatka stabljike ručno ili strojem, a zatim se sortiraju i upredaju u pređu. Svila od banane ne zahtijeva tešku kemijsku obradu, biorazgradiva je i napravljena od dijelova biljke koji bi inače otišli u otpad. Nedostatak svile od banane je što uzgoj banana zahtjeva intenzivnu upotrebu pesticida. Stoga treba potražiti tkaninu napravljenu od organskih banana.

 Postoji više vrsta biljne svile - banana, lotos i ananas svila Izvor: pexels

Osim one od banane tu je i lotos svila, tkanina napravljena od vlakana koja se nalaze u stabljikama lotosovih cvjetova. Njegova su vlakna izrazito osjetljiva, pa se većina ovog procesa obavlja ručno. Nakon berbe cvjetova, proizvođači odrežu kraj stabljike kako bi došli do vlakna koja zatim izvlače iz stabljike, pletu ih i suše. Nakon što se osuše, vlakna se mogu namotati i tkati.

Svila od ananasa nema toliko dugu tradiciju niti je popularna kao ona od banane, a izrađuje se od vlakana lista. Nakon berbe lišća ananasa, proizvođači ih ručno stružu kako bi dobili vlakna, koja zatim operu i osuše prije predenja i tkanja. Svila od ananasa je biorazgradiva, smanjuje otpad i uglavnom je bez kemikalija, a većina proizvodnog procesa obavlja se ručno ili strojno. U prosjeku, uzgoj ananasa zahtijeva manje vode od banana uzgojenih na istom području.

Najnovije