Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOUIS VUITTON x YAYOI KUSAMA TOČKICE OSVOJILE SU SVIJET: Znate li tko je umjetnica i zašto cijeli život crta točke?

Autor Martina Rafaeli

Humanodini roboti, gigantske skulpture, šarene točke... dio su priče koja privlači pažnju

 Louis Vuitton x Yayoi Kusama Izvor: Profimedia

Ako volite šarolike i svestrane priče iz svijeta mode zasigurno ste se u zadnje vrijeme susreli s atraktivnom kampanjom brenda Louis Vuitton, onom u kojoj dominiraju šarene točke. Točke koje su svoje mjesto dobile na omiljenim modelima torbi, kofera, odjeće i modnih detalja, ali i točke koje su oživjele izloge te čitave zgrade ovog luksuznog brenda.

 Louis Vuitton x Yayoi Kusama
Louis Vuitton, New York
Izvor: Profimedia

Priča o točkama je posebno zanimljiva ako znate da iza tog umjetničkog djela stoji Yayoi Kusama, cijenjena 94-godišnja japanska umjetnica koja s brendom Louis Vuitton ali i kućom LVMH  više od desetljeća ostvaruje suradnje vrijedne pažnje (za istaknuti je kako Kusama od 2006. surađuje i sa slavnom šampanjskom kućom Veuve Clicquot). Njezin motiv – točke, šarene polka dots, krajem 2022. još su jednom oživjele uspješnu priču iz 2012. godine, te pokazale koliko je ovakva suradnja atraktivna i privlačna.

 Louis Vuitton x Yayoi Kusama
Louis Vuitton, Tokio
Izvor: Profimedia

Pročelja i izlozi LV zgrada i prodajnih mjesta diljem svijeta nisu zaogrnuti samo u točke već je u raznim formatima dio ove kampanje i sama umjetnica čije lutke, humanoidni roboti, te predimenzionirane, čak gigantske skulpture dominiraju ulicama, krovovima svjetskih velegradova, a kampanja iz tjedna u tjedan prerasta u impresivni performans.

 Louis Vuitton x Yayoi Kusama
Louis Vuitton, Pariz
Izvor: Profimedia

 Louis Vuitton x Yayoi Kusama
Harrods, London
Izvor: Profimedia

Tom doživljaju doprinosi i kampanja u kojoj sudjeluju Gisele, Bella Hadid i Christy Turlington, nedavno aktivirana Snapchat aktivacija kojom je svaki korisnik u prilici točkama slavne umjetnice uresiti svjetske znamenitosti - Eiffelov toranj, London bridge, Arc De Triomphe, Kip slobode…

 Louis Vuitton x Yayoi Kusama
Louis Vuitton, New York
Izvor: Profimedia

Privlačno, atraktivno, kolekcionarski kako za pobornike umjetnosti, visoke mode i kolaboracija, ali još zanimljivije ako u ovu priču i suradnju zakoračite nešto dublje te otkrijete što stoji iza umjetnice Yayoi Kusame i motiva točaka.

Točkaste kompozicije njezin su potpis i do sada su osvojile razne oblike umjetničkog izražavanja te s platna već više puta prešle na instalacije i muzejske prostore diljem svijeta. I dok na prvi pogled njezinu umjetnost mnogi doživljavaju kao vedru i zabavnu priča o točkicama ona je priča s porukom.

 Louis Vuitton x Yayoi Kusama Izvor: Louis Vuitton

Naime, njezino umjetničko djelovanje, koje je utjecalo i na razvoj svjetske pop-art scene i suvremene umjetnosti, njezin je odgovor na izazovan život isprepleten mentalnom bolesti te poziv društvu na osvještavanje problema s kojima se oboljeli svakodnevno suočavaju. Zato je posebno zanimljivo što se ova umjetnička suradnja nastavlja, te što se od kraja ožujka 2023. mogu očekivati nova iznenađenja s potpisom Louis Vuitton x Yayoi Kusama.

Najnovije