Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAŽNI ROLEX MOŽETE PREPOZNATI U 9 KORAKA: Krivotvorine su sve bolje, ali ove ih neispravnosti odaju

Ako planirate investirati u Rolex, dobro je biti na oprezu. Donosimo 9 kriterija po kojima ćete prepoznati lažni model

 Kako prepoznati lažni Rolex Izvor: Profimedia

Industrija krivotvorenih satova je ogromna i svakim danom sve više raste. Većinu lažnih satova lako je prepoznati, ali neke krivotvorine na tržištu izgledaju identično originalima. Istraživanja pokazuju da se svake godine u svijetu proda oko 40 milijuna lažnih satova, što generira oko milijardu dolara profita.

Dakle, ako planirate investirati u luksuzni sat poput Rolexa, važno je biti na oprezu. U nastavku donosimo kratki vodič kako prepoznati lažni Rolex.

1. Serijski/referentni broj/broj modela

Najlakši način da doznate je li rabljeni Rolex originalan jest da pogledate referentni broj na bočnoj strani kućišta. Ovaj broj na originalnom Rolexu ugraviran je finim linijama i sjaji na svjetlu. Krivotvoritelji često koriste manje kvalitetne tehnike gravure ili procese označavanja koji rezultiraju blijedim ili slabo vidljivim brojevima.

Većina Rolexovih satova ima serijske brojeve ugravirane na poziciji od 6 sati na unutarnjem prstenu okvira. Za modele izrađene prije 2005., serijski broj obično se nalazi između donjih ušica. U tim slučajevima trebate ukloniti remen kako biste provjerili serijski broj.

Serijski broj obično se sastoji od 4 do 8 znamenki, koje vam govore o modelu i proizvođaču, zajedno s informacijama o komponentama sata.

2. Mehanizmi

Rolex je poznat po visokokvalitetnim mehanizmima sa samonavijanjem. Pokreću se pokretom zgloba korisnika i ne zahtijevaju bateriju. Dakle, ako vaš "Rolex" ima drugu vrstu mehanizma, vjerojatno je krivotvoren.

3. Otkucaji sekundne kazaljke

Obraćanje pozornosti na kretanje sekundne kazaljke može vam pomoći da prepoznate lažni sat. Na autentičnom Rolexu, sekundna kazaljka trebala bi se glatko pomicati oko brojčanika, bez trzaja vidljivih golim okom ili bez zvukova otkucaja. To je zato što Rolex koristi visokokvalitetne mehaničke pokrete dizajnirane da rade glatko i tiho.

Na lažnom Rolexu pomicanje sekundne kazaljke nije toliko glatko i može proizvesti zvukove otkucaja dok se pomiče, zbog korištenja mehanizama niže kvalitete.

4. Kvaliteta brojčanika

Kada pokušavate prepoznati lažni Rolex, trebali biste obratiti pažnju na detalje na brojčaniku. Na autentičnom satu brojčanik bi trebao biti vrlo pažljivo i precizno izrađen, s dosljednim razmakom i poravnavanjem kazaljke, oznakama sata i teksta. Font teksta treba biti jasan i čist, a oznake sati i kazaljke trebaju biti ravnomjerno obložene svjetlećim materijalom.

 Brojčanik autentičnom Rolexu bi trebao biti vrlo pažljivo i precizno izrađen Izvor: Profimedia

S druge strane, lažni Rolexi često imaju loše izrađene brojčanike s nedosljednim razmakom i poravnanjem komponenti. Font je mutan ili neravnomjeran, s lošom kvalitetom ili neprecizno nanesenim svjetlećim materijalom.

5. Materijali i težina

Autentični Rolexi izrađeni su od plemenitih metala, poput zlata, nehrđajućeg čelika i platine. Zbog toga su prilično teški i čvrsti na zapešću. Pravi Rolexi teže točno za svoju veličinu i vrstu, što daje dojam luksuza i visoke kvalitete.

S druge strane, lažni Rolexi često su izrađeni od materijala niže kvalitete koji su lakši. Mogu djelovati jeftino i krhko te nemaju istu razinu izdržljivosti kao originalni.

6. Cyclops leća

Cyclops leća su mala povećala koja se nalaze na kristalu nekih Rolexovih modela. Dizajnirana je za povećanje prikaza datuma na satu, što olakšava čitanje. Na autentičnom Rolexu (s lećom Cyclops), leća bi trebala biti centrirana iznad datuma, bez izobličenja ili nesavršenosti. Povećanje leće također treba biti dosljedno, bez vidljivog zamućenja ili iskrivljenja brojeva.

S druge strane, lažni satovi mogu imati loše izrađene Cyclops leće koje su iskrivljene, pogrešno poravnate ili imaju nedosljedno povećanje.

7. Vodootpornost

Originalni Rolexi su vodootporni na različitim dubinama, dok krivotvoreni satovi možda neće izdržati test vodenim pritiskom.

Ne preporuča se provoditi ovaj test ako niste sigurni u autentičnost sata jer bi ga tako mogli uništiti. Ako mislite da imate lažni sat, najbolje je da ga pregleda stručnjak.

8. Laserski ugravirani logotip krune

Od 2021. Rolex je na staklu počeo postavljati minijaturni laserski ugravirani logotip krune. Može se naći na novijim modelima na poziciji od 6 sati. Ovaj logo izuzetno je teško replicirati i jedan je od načina kako se Rolex pokušava boriti protiv krivotvorina.

9. Kutija i jamstvo

Nemojte se opustiti ako ste dobili nešto što izgleda kao originalna Rolex kutija i jamstvo. Imajte na umu da postoji puno lažnih Rolexovih kutija i papirnatih jamstava. Također, brojni potrošači nisu zadržali originalne kutije, tako da second-hand Rolex koji nema kutiju nije nužno krivotvorina.

 Rolex sat u originalnoj kutiji Izvor: Profimedia

Rabljeni Rolexi proizvedeni prije 2006. dolazili su s jamstvom koje uključuje serijski broj, datum i mjesto kupnje te priručnik za korisnike. Provjerite odgovara li jamstveni broj na papirima serijskom broju ugraviranom na satu. Od 2006. Rolex je počeo koristiti plastičnu jamstvenu karticu. Aktivira se elektronički i sadrži iste podatke kao i stara papirnata verzija.

Najnovije