Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOTNI PROJEKT IVANA ERGOVIĆA U RODNOM SELU: 'Iza sebe želim ostaviti trajno naslijeđe'

Autor izabela vrtar

Daleko od velikih poslovnih preuzimanja i regionalne ekspanzije, u selu Feričanci u kojem je rođen, Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE Grupe, razvija svoj životni projekt – turističku ponudu koja će to slavonsko mjesto staviti na turističku kartu Hrvatske

 Ivan Ergović Izvor: Robert Gašpert

Vijest da je tvrtka NEXE početkom ove godine, kao razlučni vjerovnik Viadukta d.d. u stečaju, na javnim dražbama dala najpovoljnije ponude te tako stekla zemljišta i Upravnu zgradu u Zagrebu, kao i proizvodne pogone nekadašnjeg građevinskog diva Viadukt, odjeknula je u poslovnoj zajednici. Za ovu našičku tvrtku to preuzimanje stvorit će dodatnu vrijednost u proizvodnom portfelju i osnažiti tržišnu poziciju. Mogućnost razvoja real estate projekata i širenje na proizvodnju montažnih elemenata za gradnju komplementarno je s postojećim djelatnostima ovog regionalnog proizvođača građevinskog materijala. NEXE Grupa, unatoč ekonomskoj krizi i dvije godine pandemije, bilježi kontinuirani rast u prihodima i profitu.

No za predsjednika Uprave NEXE Grupe, 66-godišnjeg Ivana Ergovića, jedna druga investicija, daleko od očiju javnosti, ove će godine okruniti njegov poslovni i životni put. Riječ je o dovršetku sanacije i vraćanju starog sjaja impozantnoj kuriji Mihalović - spomeniku nulte kategorije smještenom u njegovu rodnom selu Feričanci. Investicija je to od gotovo 60 milijuna kuna, razvoj projekta trajao je više od desetljeća. Riječ je o projektu koji za Ergovića nije klasično poslovno ulaganje jer u toj je kuriji njegova majka kao 14-godišnja djevojka radila kao sluškinja i jedno vrijeme ondje živjela, a on je godinama kasnije u toj zgradi pohađao nekoliko razreda osnovne škole. „Mi smo tu kuriju zvali dvorac, kada si dijete sve ti je fascinantno i veliko“, prisjeća se Ergović djetinjstva i fascinacije građevinom koja je imala velik utjecaj na njega i njegovu obitelj.

 Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE Grupe, dovršava sanaciju kurije Mihalović, spomenika nulte kategorije iz njegova rodnog sela Feričanci Izvor: arhiva nexe

Tijekom povijesti, kurija Mihalović bila je kulturno središte Feričanaca i sjecište društvenog života ovog dijela Europe. Ivan Karlo, predstavnik vlastelinske obitelji Mihalović, počeo ju je graditi 1793., a prepoznatljivu, finalnu arhitekturu dobila je 1856. godine. Prema projektu arhitektonskog studija NFO, osim potpune rekonstrukcije te kasnobarokno-klasicističke kurije, koja je tijekom godina doživjela potpunu devastaciju, dio imanja dobit će novu, suvremenu vizuru. To uključuje podzemnu garažu i bazen s wellnessom koji su uklopljeni u okoliš. Iako najavljen kao heritage hotel, vlasniku – s obzirom na veličinu objekta - prioritet nije brojenje ostvarenih noćenja. „Kurija ima mali broj soba, njih pet, i jedan apartman. Ono što smo zadržali su dvorane i cilj nam je u kuriji organizirati poslovne sastanke, događanja, ali i NEXE akademiju. U Feričancima imamo tri spomenika nulte kategorije – ovu kuriju, crkvu i crkvena zvona. To je velika vrijednost i drago mi je što baš ja imam priliku spasiti takav spomenik“, objašnjava Ergović.

 Ivan Ergović ovim projektom ostavlja vrijedno naslijeđe rodnim Feričancima Izvor: arhiva nexe

Prema uzoru na industrijalce koji su tijekom povijesti bili ključni u razvoju kulture, arhitekture i života na područjima na kojima su djelovali, Ivan Ergović ovim projektom mjestu iz kojeg je potekao ostavlja vrijedno naslijeđe. „Jednom su mi rekli da svatko tko je u životu nešto napravio, mora iza sebe nešto i ostaviti. Rijetkost je da se ovako ozbiljan novac uloži u projekt koji prije svega ima veliku emotivnu vrijednost, a neće ostvariti i povrat na koji mi poduzetnici uvijek računamo. Kuriju smo kupili od Općine prije više od 20 godina i moja je želja bila uložiti u razvoj Feričanaca te od njih napraviti turističku destinaciju“, govori poduzetnik.
Stvaranje relevantne turističke destinacije od malog slavonskog mjesta u fokusu mu je već nekoliko godina. Već sam industrijski razvoj Našica i okolice - koji održavaju tvrtke NEXE Grupa, vodeći regionalni proizvođač građevinskog materijala, i poljoprivredno poduzeće Osilovac, najpoznatije po vinariji Feravino – od velike je važnosti za taj kraj, a turistička revolucija koja se sada pokreće, bit će prekretnica za Ergovićevo rodno selo, čemu treba dodati i pozitivan trend otvaranja novih radnih mjesta. Velik je to zalogaj za općinu koja trenutačno nema ni turistički ured. „Prvo treba stvoriti pretpostavku za turistički ured“, napominje. „Još 2010. s Institutom za turizam i arhitektonskim studijem NFO napravio sam studiju razvoja turizma u Feričancima, a plan je razvijati ga na duge staze. Završavamo kuriju, uz vinariju i vinograd, a u planu je realizirati projekt modernog restorana, 20 glamping kućica, vinski hotel… Ideja je da gosti koji dolaze u Slavoniju ne propuste doći u Feričance. Tu je već sada konjušnica s više od 20 konja koji se natječu u zapregama, u Našicama je lovište od 6,5 tisuća hektara, a u Feričancima postoje još i 22 hektara ribnjaka koji se obnavljaju uz pomoć europskih fondova. Osilovac ima i modernu farmu muznih krava, kao i bioplinsko postrojenje, čime je zatvoren cijeli ciklus i postignuta energetska neovisnost. Kada bi došlo do energetske krize, Feričanci bi bili samoodrživi i imali višak struje“, slikovito opisuje.

 Sinovi Ivana Ergovića dijele njegov entuzijazam te su članovi Uprave NEXE Grupe Izvor: Robert Gašpert

Vizija razvoja općine koja trenutačno broji oko 1400 stanovnika životni je projekt Ivana Ergovića, čiji sinovi Stjepan, Josip i Ivan, članovi Uprave NEXE Grupe, dijele očev entuzijazam te su uglavnom i preuzeli operativni dio vođenja tvrtke. U budućnosti planira više biti prisutan kao supervizor. Na pitanje kako danas gleda na razvojni put svoje poslovne priče i koliko su njegove vizije sada jasnije i šire, Ivan Ergović zaključuje: „Mladim ljudima i svojim sinovima kažem da su oni pametniji i obrazovaniji, ali iskustvo moraš steći na svojoj koži. Kao Grupa prošli smo razne poteškoće, ali za razliku od financijske krize 2008. godine, ovo nije bila naša kriza. Za nju smo se bolje pripremili, manja je zaduženost, svaki se dan brže reagira, nema čekanja... Kada je o vođenju posla riječ, danas mi je sve puno jasnije i jednostavnije, vidim širu sliku, zabavno mi je… Bez obzira na izazove, posao mi se pretvorio u jednu veliku igru u kojoj uživam.“

Možda će vas zanimati:

Najnovije