Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODRŽAN JE PRVI REGIONALNI WOMEN'S WEEKEND: Promjene kreću od nas, a izazovi se rješavaju djelima, a ne riječima

Donosimo osvrt na održane panele među kojima se istaknuo i panel Luxury Societyja 'Što je luksuz novog doba?'

 Women's Weekend, panel Što je luksuz novog doba? Izvor: Women's Weekend, Ivor Mažar

Mjesto okupljanja, druženja, razmjene iskustava i znanja, otvaranja aktualnih tema iz svih područja te do posljednjeg mjesta ispunjenih dvorana sadržajnih predavanja i panela. Kratak je to rezime prvog regionalnog Women's Weekenda koji je u središtu Rijeke, u osvježenoj hali Exportdrva, okupio više od 800 gostiju, posjetitelja, panelista i predavača.

 Women's Weekend, Nevena Rendeli Vejzović na otvorenju konferencije
Nevena Rendeli Vejzović
Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

Među njima su bile sociologinja i filozofkinja Renata Salecl, glumica Milena Radulović, Lada Tedeschi Fiorio, saborske zastupnice Sabina Glasovac, Marija Selak Raspudić, Sandra Benčić i brojne druge sveučilišne profesorice, predsjednice i članice uprava istaknutih regionalnih i svjetskih kompanija, uspješne poduzetnice i direktorice tvrtki, glavne urednice najvažnijih medija, influencerice i opinion makerice. Svi koji su Womens's Weekend učinili nezaboravnim Rijeku su napustili bogatiji za nove ideje, ali i svjesniji da promjene počinju od svakog pojedinca te da se, u konačnici, rješavaju konkretnim djelima, a ne riječima.

 Women's Weekend, panel Ravnopravnost u političkoj areni Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

 Women's Weekend, predavanje Salecl Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

 Women's Weekend, panelistica Prijić Samaržija Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

„Sretni smo jer smo ostvarili cilj zbog kojega smo pokrenuli Women's Weekend, a to je dati doprinos u davanju odgovora na aktualna pitanja i iskoraku prema pronalaženju rješenja. Poslali smo poruku koliko je važno da promjene konačno postanu konkretne i vidljive i hvala svima koji su prvi Women's Weekend učinili nezaboravnim“, poručila je Nevena Rendeli Vejzović, organizatorica i direktorica Women's Weekenda nakon završetka trodnevne konferencije na kojoj se razgovaralo o cijelom setu tema – od rodne ravnopravnosti, zašto žene čine većinu na društvenim mrežama, a nema ih dovoljno u upravnim odborima, odgovornosti medija za odgajanje publike do toga kako prevenirati nasilje nad ženama i koja je razlika između balkanskog muškaraca 1.9 i 2.0.

 Women's Weekend, Balkanski muškarac 2.0 Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

 Women's Weekend, Balkanski muškarac 2.0
Women's Weekend, Balkanski muškarac 2.0
Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

Prvog dana Women's Weekenda održan je panel 'Što je luksuz novog doba?' u kojem su sudjelovale Manuela Šola, Komunikacijski laboratorij; Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar; te Lovorka Struna, direktorica hotela Monte Mulini Maistra Collection. Panelistice su kroz iskustveni doživljaj premium, high end i luksuznih koncepata odgovorile na pitanje Što nam danas predstavlja luksuz? Je li to putovanje, obiteljsko vikend druženje, dijamant ili vrijeme koje u kaotičnom rasporedu ukrademo samo za sebe? Zašto se tijekom vremena mijenja naš doživljaj luksuza i što definira vrijednost koju ima nešto što predstavlja luksuz?, a panel je moderirala glavna urednica Luxury Societyja Martina Rafaeli.

 Women's Weekend, panel Što je luksuz novog doba? Izvor: Women's Weekend, Ivor Mažar

 Women's Weekend, panel Što je luksuz novog doba? Izvor: Women's Weekend, Ivor Mažar

Jedna od tema koja je izazvala veliko zanimanje publike bila je upravo imposter sindrom od kojega „boluju“ milijuni žena diljem svijeta. „Dobro je njegovati u sebi crv sumnje, kojim se razumno propitujemo, ali s mjerom“, poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, pojasnivši kako zbog ovog „fenomena uljeza“ uspješne žene ne pripisuju zasluge sebi nego imaju osjećaj da je za uspjeh zaslužna njihova okolina iza čega stoje stoljeća zanemarivanja inteligencije i umanjivanje njihovih zasluga. „Poslovna je arena jednako muška i ženska i mislim da se ne trebamo boriti nego autentično djelovati kvalitetnim radom.“, zaključila je dekanica i osnivačica Poslovne akademije Rijeka (PAR) Gordana Nikolić na panelu „Imposter sindrom – izbacite uljeza“, dok je publika zaključila da upravo žene odgajaju i sinove i kćeri i u rukama žena je da odgoje novu generaciju ravnopravnih žena i muškaraca.

 Women's Weekend, panel Dvornik, Batinić, Andrassy
Women's Weekend, panel Dvornik, Batinić, Andrassy
Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

Na panelu „Jesu li žene vladarice društvenih mreža“ Andrea Andrassy je ocijenila da su žene nadmoćne u području društvenih mreža, jer muškarci tu nemaju interesa, dok Marijana Batinić smatra da nisu vladarice, već robuju nametnutim društvenim okvirima u težnji za ostvarivanjem primarno financijske sigurnosti, a onda i drugih sloboda. Govoreći o negativnim učincima društvenih mreža, Ella Dvornik je priznala da su društvene mreže i na nju u ranijoj životnoj dobi djelovale loše, zbog čega se smatra odgovornom u kreiranju sadržaja koji ne nameće standarde. „Jedino pravilo kojim se vodim je da ne štetim drugima.“, poručila je Dvornik.

 Women's Weekend, Jelena Veljača Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

 Women's Weekend, panel Ravnopravnost u političkoj areni Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

 Women's Weekend, Milena Radulović Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

Jedna od brojnih poruka koje su posjetitelji ponijeli zajedno s dojmovima s trodnevne konferencije koju su obilježile teme iz svih životnih područja, ali jednako tako odlična zabava za koju su se pobrinuli mladi domaći glazbenici Nika Turković i Damir Kedžo, je ona osnivačice i direktorice Poliklinike Estera Ane Volk. Na panelu „O čemu žene lažu“, na kojoj su sudjelovale i kolumnistica Jutarnjeg lista Jelena Veljača, dermatologinja Croatia Poliklinike Vesna Utješinović Gudelj te glavna urednica Story.hr Ena Domić Čaldarević, Volk je poručila kako žena ženi ne smije biti vuk nego podrška, trebaju dijeliti savjete i usmjeravati se. ''Mi žene prešućujemo, ali i lažemo, jer se želimo zaštiti. Bilo bi lijepo da živimo u svijetu u kojemu ne moramo lagati i u kojemu nas muškarci i okolina ne osuđuju zbog izgleda“, zaključila je Volk.

 Women's Weekend, nastup Nika Turković Izvor: Women's Weekend, Ivor Mažar

 Women's Weekend party Nika Turković
Women's Weekend party Nika Turković
Izvor: Women's Weekend, Vedran Karuza

 Women's Weekend, nastup Kedžo Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

Staša Stanković, doktorica genomske medicine s University of Cambridge, na panelu „Nema pauze u menopazi“ na kojem su sudjelovale još prof.dr.sc Marina Šprem Goldštajn, Svjetlana Arh iz Vichyija, Ironwoman Đurđica Orepić i prof.dr.sc. Marija Kaštelan, govorila je o revolucionarnim otkrićima na kojima sa svojim timom radi, a koja bi mogla pomoći ženama da već u 20-ima otkriju dob kada ulaze u menopauzu.
Iako se žene ponekad same prezentiraju na određeni način, glavna urednica televizijskih kanala HRT-a

Rahela Štefanović smatra da urednici također imaju odgovornost filtrirati takav sadržaj. „Bez obzira je li nešto čitano ili ne, publika se mora odgajati i to je naša uloga i odgovornost.“, poručila je Štefanović na panelu pod nazivom „Kreatorice javnog mnijenja“. „Svaka od nas ima moć, ali i odgovornost, u načinu predstavljanja žena i ženskih pitanja, ali važno je znati da se mi se prije svega vodimo kvalitetom sadržaja i tražimo stručnog sugovornika za određena pitanja, ali netko drugi odabire osobu koja dolazi na gostovanje, posebno kada se radi o politici", rekla je direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum. Povela se rasprava o nedavnom objavljenom prilogu o Mariji Jurić Zagorki, koji izazvao burne reakcije u javnosti, što je za glavnu urednicu Slobodne Dalmacije Sandru Lapenda Lemo dobar primjer, ali i velika šteta, jer veliki trud i rad jedne iznimne žene može pasti u potpuno drugi plan, zbog čega je važno pronaći balans u sadržaju kako on ne bi bio ponižavajući.

 Women's Weekend Izvor: Women's Weekend, Ivor Mažar

 Women's Weekend Izvor: Women's Weekend, Gordan Svilar

Za uspjeh prve regionalne konferencije Women's Weekend svakako su zaslužni brojni partneri i pokrovitelji koji su prepoznali , među kojima su najveći doprinos dali Turistička zajednica grada Rijeke i Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera, generalni tehnološki partner A1 te Erste banka.

Sve o Women’s Weekendu možete vidjeti i na službenoj web stranici te na društvenim mrežama FB, IG i LinkedIn.

Najnovije