Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SANJARITE LI O MALO DRUGAČIJEM DOMU? Zavirite u kuću od gline koja oduševljava izgledom ali i zelenom pričom

Autor Martina Rafaeli

Ova je kuća primjer spoja najboljeg od dizajna, izgradnje i modernih tehnologija

 Tecla kuća od gline Izvor: Profimedia

Održivi dizajn je trend koji polako ali sigurno prerasta pojam trenda i postaje koncept koji utječe ne samo na odjeću, obuću i dekorativne predmete koje unosimo u život. Dio je i većeg plana, vizije kvalitetnog održivog stanovanja, onog kojim se nastoji ograničiti negativan utjecaj na prirodu te potaknuti obnavljajući utjecaj na planet odabirom materijala te načinom izgradnje novih građevina.

 Tecla kuća od gline Izvor: Profimedia

A da takve ideje nisu samo snovi potvrđuju odlični primjeri zelene stanogradnje od koji jedan posebno privlači pažnju. Radi se o primjeru koji podsjeća koliko je glina vrijedan materijal te kako je veza između načina gradnje tradicionalnih građevina od blata te modernih zelenih inovacija i primjene tehnologije možda i rješenje za sve one koji su potrazi za domom građenim na postulatima humane arhitekture.

 Tecla kuća od gline Izvor: Profimedia

Kuća Tecla koju potpisuje tvrtka Mario Cucinella Architects iz Bologne, smještena je u Italiji, u mjestu pokraj Ravenne, upravo je takav primjer. Ovaj je prototip izgrađen printanjem 3D tehnologijom od sirove gline i primjer je spoja najboljeg od građevinskih praksi, klimatskih studija i bio klimatskih načela temeljenih i na korištenju prirodnih i lokalnih materijala. Za izradu ove kuće od 60 četvornih metara bilo je potrebno 200 sati printanja a svojom izuzetnom estetikom i inspirira i educira.

 Tecla kuća od gline Izvor: Profimedia

Najnovije