Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ARHITEKTONSKO ČUDO USRED PUSTINJE: Slavni producentski par prodaje 'Nevidljivu kuću' za 18 milijuna dolara

Autor amadea kovač

Ova jedinstvena rezidencija prekrivena je staklom koje joj pomaže da se besprijekorno stopi s pustinjom Mojave.

 Nevidljiva kuća u pustinji Mojave Izvor: Profimedia

Rezidencija u nacionalnom parku Joshua Tree, poznatija kao Nevidljiva kuća, jedna je od najvećih arhitektonskih optičkih iluzija. Smještena je usred pustinje Mojave, a ime je dobila po svojoj reflektirajućoj staklenoj vanjštini koja odražava jedinstveni stjenoviti krajolik.

Ovisno o kutu, dobu dana ili vremenu, Nevidljiva kuća gotovo nestaje među surovim okruženjem nacionalnog parka. Tijekom godina, u njoj se snimalo mnoštvo serija i reklama te je privukla pozornost najvećih zvijezda današnjice. Ipak, najviše pozornosti privukla je time što su njezini vlasnici nezavisni filmski producenti Chris i Roberta Hanley, najpoznatiji po svom radu na filmu "Američki psiho". A sada Nevidljiva kuća može biti vaš, i to za 18 milijuna dolara.

 Vlasnici Nevidljive kuće u pustinji Mojave su filmski producenti Chirs i Roberta Hanley Izvor: Profimedia

Par, koji je kupio zemljište početkom 2000-ih, nekoliko godina ranije izgradio je vikendicu, no ubrzo su doznali da njezina veličina nije u skladu s lokalnim propisima. Chris je zatim počeo skicirati planove za novu kuću inspiriranu filmom "2001: Odiseja u svemiru". Htio je monolitnu, reflektirajuću i minimalističku nastambu.

 Vlasnik Nevidljive kuće htio je monolitnu, reflektirajuću i minimalističku nastambu Izvor: Profimedia

U suradnji s losanđeleskim arhitektom Tomasom Osinskim, dovršio je Nevidljivu kuću 2019., za što im je trebalo šest godina. Zbog visokih temperatura na gradilištu, fasada je omotana Solarcool staklom koje reflektira toplinu, što također daje vanjštini zrcalni izgled te filtrira ultraljubičaste zrake i infracrvene frekvencije. Za isporuku stakla bila je potrebna cijela godina, a samo na to vlasnik je potrošio oko 700.000 dolara. Održivost je bila na vrhu popisa tijekom procesa izgradnje, tako da kuća koristi solarno-termalni sustav za proizvodnju električne energije i tople vode.

 Vlasnik Nevidljive kuće za dopremanje stakla potrošio je oko 700.000 dolara Izvor: Profimedia

Estetika u interijeru je izrazito minimalistička - betonski podovi, nekoliko komada namještaja svijetle boje i malo detalja koji bi vas mogli odvratiti od zapanjujućeg pogleda na pustinju. Kuća se prostire na 465 četvornih metara, ima tri spavaće sobe s kupaonicama, kuhinju i blagovaonicu. Ako se želite rashladiti od nesnosne vrućine, u sredini dnevne sobe nalazi se unutarnji bazen od 30 metara koji se može i zagrijati kada temperature padnu. 

 Bazen od 30 metara krasi dnevni boravak Nevidljive kuće Izvor: Profimedia

U glavnoj spavaćoj sobi, nalazi se krevet sa staklenim okvirom teškim 1130 kilograma, za čije su postavljanje bila potrebna dva dana i pet radnika. Srećom, sav namještaj je uključen u prodaju.

 Krevet u nevidljivoj kući ima stakleni okvir težak više od tone Izvor: Profimedia

Umjesto da samo provedete vikend ili se izdaleka divite ovoj jedinstvenoj rezidenciji, sada ondje možete živjeti ako je možete priuštiti i spremni ste odabrati život u pustinji.

Možda će vas zanimati:

Najnovije