Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAJKOVI VIŠE NISU PRIORITET: 5 vodećih trendova u uređenju interijera za funkcionalan dom

Autor amadea kovač

Kada je u pitanju opremanje interijera, 2023. godine će u fokusu biti održivost, prirodni materijali i funkcionalnost

 Funkcionalnost je jedan od najvećih trendova u uređenju interijera za 2023 godinu Izvor: Shutterstock

Prošli su dani kada su domovi slijepo slijedili trendove s Instagrama i Pinteresta. Potražnja i želje kupaca značajno su se promijenile, a ove su drastične promjene snažno utjecale na uređenje samog životnog prostora.

Prema riječima dizajnera interijera, ključni pojmovi za uređenje trenutno doma su: održivost, kvaliteta, prirodni materijali i tradicionalna izrada. Multifunkcionalnost i modularni namještaj također su jako poželjni i traženi. Prilično pragmatično, zar ne? 

U nastavku donosimo 5 savjeta kojima ćete unijeti funkcionalnost u svoj dom, a time nećete narušiti njegovu estetiku.

1. Multifunkcionalnost

Fleksibilnost je više nego poželjna, što nam je dokazala pandemija. Promjena načina života imala je snažan utjecaj na percepciju doma, a samim time i na njegovo uređenje. Višenamjenske prostorije, kao što je kuhinja, ove godine će postati sve važnije. Međutim, veliku popularnost doživljavaju i modularni komadi namještaja koji se mogu koristiti u različite svrhe. U trendu su i pametna rješenja za odlaganje dekoracija, kao što su klupe i kreveti s prostorom za odlaganje svih neophodnih stvari iz svakodnevice.

2. Prirodni materijali

Okretanje prirodi prožima sve sfere svakodnevnog života, a to se odnosi i na dizajn interijera. Tradicionalna izrada je bila popularna 2022. godine: vuneni tepisi sa čvorovima, tekstil od organskog pamuka ili lana, ručno izrezbareni komadi namještaja i košare od morske trave i ratana susreću se s prirodnim detaljima i ukrasima, kao što su pampas ili sušeno cvijeće.

3. Praktična kuhinja

Ove godine središnja prostorija u domu je kuhinja, u kojoj se odvija sva interakcija, a stručnjaci joj predviđaju pravu renesansu. Kuhinja se vraća u prvobitno stanje i postaje mjesto gdje uživamo u hrani i osjećamo se dobro. Budite iskreni: koliko često zaista koristite mikser visokih performansi? I je li vam zaista potreban aparat za kuhanje riže? Umjesto toga, napravite mjesta za udoban prostor u kojem će se smjestiti svi vaši prijatelji te uživati u dobroj hrani i društvu.

4. Narančasta boja

Stručnjaci za dizajn interijera, trendseteri i influenceri prigrlili su narančastu boju u uređenju doma. Naime, ona prenosi osjećaj slobode, fleksibilnosti i živosti, a povezuje se s toplinom i bliskošću sa drugim ljudima. Ako ste dovoljno hrabri, možete obojiti zid u dnevnoj sobi u narančastu nijansu ili se odlučiti za suptilniju varijantu i nabavite lampu i nekoliko jastuka u ovoj živopisnoj boji.

5. Održiv namještaj lokalne proizvodnje

Kad je riječ o namještaju, fokus je na lokalnoj i održivoj proizvodnji. Naime, trend koji je vladao u prehrambenom sektoru sada je stigao i u svijet namještaja. Stručnjaci čak govore i o "pokretu sporog namještaja", pri čemu se prednost daje visokokvalitetnom i izdrživom, po mogućnosti domaće proizvodnje. Namještaj koji se proizvodi brzo i jeftino nije poželjan, a najbolji komadi su oni koji stare s vama, i to sa stilom.

Izvor: Elle.rs

Možda će vas zanimati:

Najnovije