Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLAVNI CHEF NORBERT NIEDERKOFLER OTVARA NOVI RESTORAN: Atelier Moessmer u južnom Tirolu njegova je nova kreativna oaza

Autori Martina Rafaeli Autori Hrvoje Petrić

Kreativnost, žeđ za otkrićem i ljubav prema eksperimentiranju vrijednosti su koje su uvijek odlikovale Norberta Niederkoflera, zato je i vijest o otvaranju novog restorana od velike važnosti

 Atelier Moessmer Norbert Niederkofler Izvor: Alex Moling / Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

Norbert Niederkofler ime je koje se u svijetu gastronomije izgovara s posebnim poštovanjem. Razlozi su brojni, od toga da ovaj chef uživa dijeliti svoje ideje i koncepte s kolegama iz cijelog svijeta, s posebnim zadovoljstvom obučava mlade kuhare, da je pokretač edukativnog koncepta i smjera "Gastronomija i enologija planinskih krajeva" na Sveučilište u Bolzanu, do toga da je donedavno stvarao u restoranu St Hubertus, restoranus tri Michelinove zvjezdice, koji je uspio preoblikovati formata restorana smještenog u skromnom planinskom selu u jedan od najboljih restorana u Italiji i svijetu.

Kao vizionar i revolucionar, on nije samo značajno utjecao na južnotirolsku gastronomiju svojim konceptom "Cook the Mountain" i "Care's" događanja, već je također postavio i nove međunarodne standarde u visokoj kuhinji. Restoran je proljetos zatvoren (zbog odluke vlasnika da renovira hotel u kojem se restoran nalazi), bez jasne najave o budućem konceptu restorana. Kraj jedne ere još jednom se potvrđuje kao početak nove ere jer 12. srpnja Norbert Niederkofler otvara novi restoran Atelier Moessmer u Brunecku, u Južnom Tirolu.

 Atelier Moessmer Norbert Niederkofler Izvor: Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

Kreativnost, žeđ za otkrićem i ljubav prema eksperimentiranju vrijednosti su koje su uvijek odlikovale Norberta Niederkoflera, zato je i vijest o otvaranju novog restorana od velike važnosti. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler nalazi se u vili nekadašnje tvornice tkanina Moessmer, jednog od najstarijih i najuglednijih proizvođača tkanina u svijetu. Vila, koja datira iz 19. stoljeća, nalazi se usred prostranog, povijesnog parka u blizini centra Brunecka.

Godinama je to bio dom južnotirolskog književnika Josepha Zoderera, a danas, pod palicom arhitekata Waltera Angonesea i Klausa Hellwegera, koji su poznati podizajnu nekoliko iznimnih vinarija u Južnom Tirolu, postaje mjestom za poseban kulinarski doživljaj u kojem su priroda, kultura, povijest, dizajn i umijeće elementi u harmoniji.

 Atelier Moessmer Norbert Niederkofler Izvor: Alex Moling / Atelier Moessmer Norbert Niederkofler  Atelier Moessmer Norbert Niederkofler Izvor: Alex Moling / Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

 Atelier Moessmer Norbert Niederkofler Izvor: Alex Moling / Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

Lokalnost, regionalnost i održivost istaknuti su elementi u dizajnu interijera restoran Atelier Moessmer, i za istaknuti je kako je drvo korišteno za izradu podova i namještaja proizvod domaćih obrtnika, a čitav prostor povezuje naslijeđene elemente prostora. Ističe se knjižnica s povijesnim knjigama Moessmera te onim iz Niederkoflerove privatne zbirke te veliki stol za privatne večere, mogućnost boravka u odvojenoj staklenoj kućici u kojoj se nalazi i open kitchen s prostorom za 12 gostiju.

 Tim restorana Artelier Moessmer, Christof Plankensteiner, Lukas Gerges, Mauro Siega, Norbert Niederkofler_(c)Eryk Kepski_Artelier Moessmer Norbert Niederkofler Izvor: Eryk Kepski Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

Restoran će ukupno primati 35 do 40 gostiju koji će zasigurno uživati u novom poglavlju Niederkoflerove etičke kuhinje jer koncept "Cook the Mountain" doseže svoj najviši izražaj upravo u Atelieru Moessmer - samo najbolji sastojci izravno iz okolnih planina i dolina, od proizvođača i farmera uz poštivanje prirodnih ciklusa ono je što će se ovdje nuditi.

Za istaknuti je kako će uz sezonske jelovnike u Atelieru biti moguće uživati u novim kreacijama Norberta Niederkoflera. Činjenica da se visoka kuhinja bavi pitanjima kao što su održivost, kratki ciklusi i opskrbni lanci s lokalnim proizvođača i farmera, kao i ideja sezonalnosti globalno su važni prije svega zahvaljujući chefu Niederkofleru.

 Norbert Niederkofler Izvor: Eryk Kepski Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

On je jedan od prvi koji je zasluženo dobio zelenu Michelinovu zvjezdicu i onaj čije riječi: "Želim nadahnuti svijet iskrom etičke kuhinje, promijeniti način nakoji jedemo, radimo zajedno i živimo“ imaju težinu te su najbolja pozivnica da već prvom prilikom posjetite njegovu novu kreativnu oazu - restoran Atelier Moessmer.

Najnovije