Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLAVNA NOMA USKORO ZATVARA SVOJA VRATA: Vi otvorite impresivnu knjigu chefa Redzepija

Autor Martina Rafaeli

Knjiga 'Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean' je odraz vremena od zatvaranja restorana 2018., preseljenja na novu lokaciju do danas, odraz Nomine priče o sezonalnosti, korištenju isključivo lokalnih sastojaka, lovu, fermentacijama...

 Chef Rene Redzepi, Noma Izvor: Profimedia

Nedavnom objavom na društvenim mrežama, onom kojom najavljuje zatvaranje slavnog kopenhaškog restorana Noma, chef Redzepi je iznenadio svijet. Riječima 'To continue being Noma, we must change', slavni je chef najavio kraj Nome kakvu poznajemo, i to krajem 2024. godine. A kako je svaki kraj ujedno i početak nečeg novog veseli informacija kako se od 2025. godine slavni restoran pretvara u veliki laboratorij, u kuhinju u kojoj Nomin tim nastaviti razvijati gastronomiju kroz nove projekte, inovaciju, otkrivanje novih okusa. Prema najavljenom, nastavit će putovati, otvarati pop-up lokacije, povremeno i vrata restorana i u Kopenhagenu.

 Chef Rene Redzepi, Noma
Chef Rene Redzepi
Izvor: Profimedia

“Naš cilj je stvoriti trajnu organizaciju posvećenu revolucionarnom radu u hrani, ali i redefinirati temelje za restoranski tim, mjesto gdje možete učiti, riskirati i rasti!" istaknuo je objavi Rene Redzepi, ističući kako su na ovom planu radili zadnje dvije godine.

 Noma, Kopenhagen
Noma, Kopenhagen
Izvor: Profimedia

 Noma, Kopenhagen Izvor: Profimedia

A rezultat toga rada je i nedavno objavljena knjiga 'Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean', djelo koje, ako ste gastro znalac, foodie ili simpatizer priče vezane uz slavnog chefa te restoran koji u svojim dosadašnjim fazama bio proglašavan najboljim na svijetu, morate imati.

 Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean
Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean
Izvor: Noma

Ova je knjiga netipična kuharica, ona koja otvara pogled na Nominu kreativnost inspiriranu prirodom, ona u kojoj vas između impresivnih plavih korica očekuje 200 recepata iz Nomine kuhinje. Svako jelo na stranicama ove knjige priča priču i kroz fotografije koje potpisuje fotografkinja Ditte Isager, Nomina stalna suradnica.

 Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean
Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean
Izvor: Noma

Knjigu je chef Redzepi najavio riječima: “Dobro smo iskoristili pandemiju - napravili smo knjigu! Jako sam ponosan što sam knjigu napisao s Mette Søberg, cheficom naše testne kuhinje, i chefom Junichijem Takahashijem, oboje veterani u Nominoj kuhinji. Njih dvoje su istinski kamen temeljac kreativnosti ovdje u Nomi 2.0.".

 Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean
Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean
Izvor: Noma

Ova je knjiga odraz vremena od zatvaranja restorana 2018., preseljenja na novu lokaciju do danas, odraz Nomine priče o sezonalnosti, korištenju isključivo lokalnih namirnica i sastojaka, priča o lovu ali i tek ubranom ljetnom grašku, fermentaciji, estetici tanjura, pomicanju granica, kreativnosti, izazovima, kulturi... 'Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean' je djelo koje je s 352 stranice svojevrsna kompilacija 200 recepata koji su u Nomi kreirani i posluživani kroz zadnje četiri godine, jela koja su više od tanjura, jela koja su doživljaj, dio iskrene priče o Nomi 2.0, chefu Redzepiju i Nominom timu.

Tim autora, chef Rene Redzepi i njegovi bliski suradnici Mette Søberg i Junichi Takahashi, ističu kako je knjiga namijenjena svima, foodiejima, chefovima, umjetnicima i zaljubljenicima u umjetnost, kreatorima te svim čitateljima koji su nošeni idejom kako ponekad jedna osoba može promijeniti sve. Dovoljno dobar razlog da ako još niste naručite svoj primjerak. Cijena knjige je oko 60 eura.

Najnovije