Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOLITE KOMBINACIJU SLATKOG I KISELOG? Isprobajte gimlet, osvježavajući koktel inspiriran Japanom

Autor Martina Rafaeli

Umjesto klasičnog gin tonika isprobajte kiselkasti gimlet, otkrivamo kako ga pripremiti

 Kako napraviti gimlet koktel Izvor: Shutterstock

Na prošlogodišnjem eventu prestižnog projekta The World’s Best Restaurant, u sklopu brojnih večera uživalo se i u posebno pripremljenim koktelima od kojih je jedan posebno privukao pažnju. Radi se o koktelu Yuzu Gimlet posluženom u sklopu Chef's Feast dijela programa u prestižnom baru The Aubrey smještenom u Mandarin Oriental hotelu, a čiji koncept počiva na japanskom stilu pripreme i posluživanja pića i zalogaja.

Iz samog naziva koktela jasno je da se za pripremu koristi yuzu, japanski limun cijenjen zbog arome i kiselosti. Ali što se krije iza pojma gimlet?

 Gimlet koktel Izvor: unsplash

Gimlet je tip koktela koji se temelji na kombinaciji gina, svježe iscijeđenog soka limete te dodatku šećernog sirupa. Proslavili su ga britanski pomorci još u 19. stoljeću jer je važnu ulogu u prevenciji bolesti u dugim plovidbama imao vitamin C, kojim obiluje sok citrusa, koji se kombinirao s ginom. Taj je koktel tada bio svojevrsna terapija.

Koktel je svoje mjesto dobio i u knjizi 'The Savoy Cocktail Book' iz 1930., a danas se priprema od najjednostavnije verzije do onih koje kriju male tajne velikih barmena, pa se gimlet kokteli razlikuju u receptima, omjerima i sastojcima. U Londonu se za pripremu koristio gin, yuzu liker, svježe iscijeđeni yuzu sok te cordial od listova limete, ali odličan gimlet možete pripremiti kod kuće s osnovnim sastojcima prema jednostavnom receptu koji vam donosimo u nastavku.

Sastojci

80 ml gina
15 ml svježe iscijeđenog soka limete
15 ml šećernog sirupa
narezana limeta za ukras
led

Priprema

Šećerni sirup se priprema od jednake količine šećera i vode, i to tako da šećer i vodu dodate u posudu za kuhanje te kuhate kako bi se šećer rastopio na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje. Dobiveni sirup ostavite da se u potpunosti ohladi, te ga pospremite u bocu s čepom koju možete čuvati u hladnjaku.

Za pripremu koktela u shaker dodajte gin, sok limete i sirup. Potom dodajte i kocke leda te dobro promiješajte. Procijedite u rashlađene čaše, ukrasite s komadićem limete i poslužite.

Možda će vas zanimati:

Tagovi

Najnovije