Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIEDEL MASTERCLASS ZA PAMĆENJE: Maximilian Riedel oduševio publiku prezentacijom umijeća odabira vinskih čaša

Autor Martina Rafaeli

Jer umijeće odabira vrhunskog vina nije potpuno ako ga ne slijedi umijeće odabira prikladne vrhunske vinske čaše

 Miva, Riedel prezentacija čaša Izvor: Miva

I dok većina nas brine o onome što je u čaši, jedno je ime koje je još 1958. zadalo novi smjer u uživanju u vinu. On je Claus Josef Riedel, osoba koja je predstavljanjem različitih vinskih čaša dizajniranih ovisno o karakteru vina ukazala kako je oblik čaše onaj koji utječe na ukupni doživljaj vina. Danas je tvrtka Riedel ime koje znači, najpoznatiji proizvođač vinskih čaša u svijetu. Ime je to s tradicijom dužom od 260 godina, njihove su čaše ali i proizvodi od stakla definicija savršenog dizajna, čaše s pričom, proizvodi za koje kažu da su najbolji odabir kako za sommeliere, restorane tako i za sve uživatelje u vinu.

A onaj tko vrlo aktivno i progresivno nastavlja ovu priču je unuk Clausa Josefa Riedela, jedanaesti nasljednik ove loze uspješnika, osoba koja nastavlja razvijati viziju, Riedel inovacije učiniti atraktivne svakoj osobi koja cijeni kulturu vina. Europska tradicija u proizvodnji vrhunskog stakla uz Maximiliana Riedela dobila je novu dimenziju, privlačnu klasičarima ali i generaciji milenijalaca. On na vrlo atraktivan način nastavlja s razvojem brenda koji u svom portfelju ima specijalizirane čaše za sve najpoznatije vinske sorte kao što su riesling, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir… što je uživo potvrdio na nedavno održanom masterclassu u Zagrebu.

 Miva, Riedel prezentacija čaša Izvor: Miva

Tvrtka Miva je okupila u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade izuzetan broj profesionalaca iz svijeta ugostiteljstva i hospitalityja kojima je predstavio novu liniju čaša pod nazivom Veloce. On je na vrlo atraktivan način vodio više od stotinu gostiju kroz iskustvo kušanja vina u odabranim čašama a sve se željom da se upoznaju prednosti i kvaliteta odabranih čaša te da se otkrije doživljaj zašto se vino u odabranoj čaši može doživjeti u najboljem svjetlu dok u drugim čašama baš i ne. Svaki od sudionika to je iskustvo doživio bez puno teorije, kroz kušanja odabrana 4 vina: Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2022. Novi Zeland; Morgan Bay Chardonnay, 2018, Kalifornija; M. Chapoutier, Pinot Noir, 2020, Alsace; R. Mondavi, Woodbridge Cabernet Sauvignon 2018, Kalifornija; i to u čašama za sauvignon blanc, chardonnay, crni pinot/nebbiolo i cabernet/merlot, a same čaše, osim što su oduševile doživljajem koji pružaju pojedinom vinu oduševile su vrhunskim dizajnom i lakoćom.

 Miva, Riedel prezentacija čaša Izvor: Miva

Odlično iskustvo koje je potvrdilo riječi Maximiliana Riedela koje je s nama podijelio u intervjuu za Adria Luxury Society 2020. godine: “Najvažniji je način na koji stvaramo forme. Naše čaše ne dizajnira dizajner. Oblik naših čaša je rezultat naših radionica. Kada govorimo o čašama za vino za istaknuti je kako proces nastanka uključuje vinare, sommeliere i moj tim. Svi sudionici kušaju vino iz različitih oblik čaša za vrijeme trajanja radionice. Možemo započeti i s do četrnaest čaša različitih svojstava. U svakom kušanju za svaku čašu prolazimo kroz njihovu funkcionalnost, u smjeru bouqueta, okusa, doživljaja na ustima, konačnog doživljaja, i svaki je korak opisan i ocijenjen kroz selektivni postupak. Iza svakog vina određeni se broj čaša uklanja sve dok ne dođemo do samo jedne čaše. Ne znam ni za jednu drugu tvrtku koja ima naš know how kada govori o presudnoj vezi oblika čaše, okusa i arome. I ne znam nijednog konkurenta koji ulaže ovakav napor u savršeno usavršavanje alata za uživanje u vinu.”

 Miva, Riedel prezentacija čaša Izvor: Miva

 Miva, Riedel prezentacija čaša Izvor: Miva

 Miva, Riedel prezentacija čaša Izvor: Miva


Riedel čaše u Hrvatsku uvozi Miva, a osim odličnog vinskog programa dostupne su njihove čaše za vodu, gin tonic te vrhunski dekanteri na koje je Maximilian Riedel u sklopu masterclassa stavio poseban naglasak.
Ovaj se masterclass pokazao izuzetno vrijednim jer osim što je bilo posebno zadovoljstvo sudjelovati na istom, prema komentarima prisutnih doživljeno iskustvo je i više nego dobrodošlo za sve koji rade u restoranima te oblikuju kvalitetan servis.

Najnovije