Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 NAJVEĆIH MEGAJAHTI NA SVIJETU: Abramovič je sa svojom Eclipse čest gost u hrvatskim vodama

Autor amadea kovač

Megajahte iz godine u godinu sve više rastu, a donosimo 5 trenutačno najvećih.

 Eclipse jahta Izvor: Profimedia

S ulaskom u 2023. godinu, veličina megajahti nastavlja rasti. Izgrađene u brodogradilištima diljem svijeta - od Nizozemske do Ujedinjenih Arapskih Emirata, Italije, Turske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva, svake godine isporučuju se impresivni XXL primjerci.

Uz mnoge nove megajahte u izradi, sigurni smo kako će konkurencija za najveće plovilo biti još veća u nadolazećim godinama. U nastavku donosimo 5 najvećih megajahti na svijetu.

1. Azzam, Lürssen (180 metara)

Nije iznenađujuće da najduža jahta na svijetu dolazi iz brodogradilišta Lürssen. Lansirana je 2013., no vlasnik Mubarak Saad al Ahbabi je sklon privatnosti pa je zaplovila morima bez prevelike pompe. 

Azzam može ploviti brzinom od 30 čvorova, dok je prilikom testiranja postigao brzinu od 31,5 čvorova, što ga čini najbržom megajahtom. Ima kombinaciju dva dizelska motora i dvije plinske turbine, zbog čega može izvući 94.000 KS i kretati se u plitkim vodama.

 Azzam je najveća privatna jahta na svijetu Izvor: Profimedia

Vanjski dio ima uglađenu površinu, dok je interijer sofisticiran, s luksuznim dekorom inspiriranim Empire stilom s početka 19. stoljeća. Azzam može primiti do 36 gostiju i 80 članova posade.

2. Fulk Al Salamah, Mariotti Yachts (164 metra)

Drugoj najdužoj megajahti na svijetu bila je obavijena velom tajni otkako je prvi put najavljena 2014. Čak je i ukupna duljina od 164 metra procijenjena iz podataka AIS-a. Međutim, zna se da je djelo talijanskog proizvođača Mariotti Yachts, a nagađa se da je njezin vlasnik omanski sultan Haitham bin Tarik.

 Fulk Al Salamah jahta Izvor: Profimedia

Posljednje preuređenje radio je arhitektonski studio Studio de Jorio, a snimke iz zraka pokazuju impresivno veliki helidrom i bazen na krmi.

3. Eclipse, Blohm+Voss (162,5 metra)

Veličanstvena megajahta Eclipse u vlasništvu je sankcioniranog milijardera, ruskog oligarha Romana Abramoviča, a nekoliko puta viđena je i uz našu obalu.

Trebalo joj je pet godina za projektiranje i izgradnju. Kada je 2010. godine napustila brodogradilište Blohm+Voss u Hamburgu, bila je najveća jahta na svijetu.

 Eclipse jahta Izvor: Profimedia

Unutrašnjost ima 17 kabina i veličanstveni glavni apartman, a može primiti 85 članova posade. Interijer i eksterijer dizajnirao je Terence Disdale. Eclipse ima kapacitet za tri helikoptera, sofisticirani stabilizacijski sustav, ogroman spa, teretanu i bar, ali i jedan od najvećih bazena na bilo kojoj megajahti. Može postići brzinu od 21 čvora zahvaljujući hibridnim dizel-električnim motorima.

4. Dubai, Platinum Yachts (162 metra)

Potpuno bijela vanjština megajahte Dubai u kontrastu je s dramatičnom i živopisnom unutrašnjošću. Raznobojni podovi od mozaika, spiralno stakleno stubište, široki atrij i eksplozije crvene, plave i zelene boje čine nezaboravan interijer. Izvorno naručen za brunejskog princa Jefrija Bolkiaha, projekt je stopiran 1998. godine, samo s golim trupom i skeletnom nadgradnjom, dok dubajski šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum nije naredio ponovni rad na jahti.

 Dubai megajahta Izvor: Profimedia

Dubai je isporučen 2006. i trenutačno je dio šeikove flote. Može primiti 24 gosta, a ima sobe za 88 članova posade. Megajahta ima sedam paluba i helidrom, podmorničku garažu, diskoteku i kino, a najveća brzina koju može postići je 26 čvorova.

5. Blue, Lürssen Yachts (158 metara)

Megajahta Blue isporučena je svom bliskoistočnom vlasniku u srpnju 2022. Možda se nalazi na petom mjestu među najvećim jahtama na svijetu, ali njezin dizel-električni hibridni pogonski sustav uvelike smanjuje emisije štetnih plinova. Osim toga, ima sustav za pročišćavanje otpadnih voda i napredni sustav za pročišćavanje ispušnih plinova koji pomažu u smanjenju razine dušikovog oksida, kao i smanjenju vibracija i buke.

Za dizajn interijera i eksterijera bio je zaslužan britanski dizajner Terence Disdale. Uz dva helidroma i bazen na krmi, unutrašnjost je navodno elegantna i ženstvena, iako još nisu objavljene fotografije.

Možda će vas zanimati:

Najnovije