Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNATE LI PRIČU IZA FERRARIJEVOG LEGENDARNOG LOGA? Povijest znaka s propetim konjem i žutom pozadinom

Enzo Ferrari navodno je samo jednom ispričao priču o legendarnom logu s propetim konjem.

 Ferrarijev logo Izvor: Profimedia

Ferrari ima jedan od najprepoznatljivijih logotipa na svijetu - skačući crni pastuh. Nastanak znaka bio je izrazito spontan, a Enzo Ferrari, osnivač automobilske tvrtke, samo je jednom ispričao priču o njegovoj pozadini.

Ferrari je preuzeo logo sa slike crvenog konja naslikanog na trupa aviona grofa Francesca Baracce, pilota u talijanskim zračnim snagama i heroja Prvog svjetskog rata. 

"Godine 1923. upoznao sam grofa Enrica Baraccu, herojeva oca, a potom i njegovu majku, groficu Paolinu, koja mi je jednog dana rekla: ‘Ferrari, stavi konja moga sina na svoje automobile. Donijet će ti sreću.’ Konj je bio i još uvijek je crn. I dodao sam žutu pozadinu, koja je boja Modene (Enzov rodni grad)", izjavio je jednom prilikom slavni automobilist.

 Enzo Ferrari navodno je samo jednom ispričao priču o nastanku Ferrarijevog loga Izvor: Profimedia

Zanimljivo je što je Francesco Baracca poginuo u borbi, vjerojatno nakon što su kopnene trupe pogodile njegov zrakoplov. Razlog zašto je Ferrarijev konj crn, a ne crven, jest taj što je trebao biti simbol žalosti za poginulim pilotom. Taj dirljiv detalj mnogima je nepoznat, vjerojatno zato što ogromna PR mašina automobilske tvrtke ne želi da Ferrari itko povezuje sa smrću u spaljenom vozilu.

Možda će vas zanimati:

Najnovije