Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOTAKSI AMAZONOVE TVRTKE PRVI PUT VOZIO JAVNIM CESTAMA: Jedinstvenu uslugu prijevoza zasad koriste samo zaposlenici

Autor amadea kovač

Robotaksi Amazonove tvrtke Zoox može prevoziti četiri osobe istovremeno i voziti brzinom do 90 kilometara na sat

 Samovozeći taksi tvrtke Amazon Zoox Izvor: Profimedia

Amazonova robotaksi tvrtka Zoox počela je testirati svoje vozilo na javnim cestama u SAD-u, piše CNN. Tvrtka je u ponedjeljak priopćila da je 11. veljače pokrenula uslugu prijevoza za svoje radnike u svom sjedištu u Foster Cityju u Kaliforniji, što je bio ključni korak u njezinim nastojanjima da autonomna vozila budu široko dostupna.

"S najavom prve vožnje našeg autonomnog shuttlea za zaposlenike, pridodajemo napretku koji je ova industrija zabilježila tijekom prošle godine i dovodimo Zoox korak bliže komercijaliziranoj i namjenski izgrađenoj robotaksi usluzi za širu javnost", izjavila je izvršna direktorica Aicha Evans.

 Samovozeći taksi tvrtke Amazon Zoox Izvor: Profimedia

Zaposlenici će odsada moći putovati u samovozećem taksiju na relaciji između dvije Zooxove glavne poslovne zgrade. Vozilo može prevoziti četiri osobe istovremeno i voziti brzinom do 90 kilometara na sat.

 Samovozeći taksi tvrtke Amazon Zoox Izvor: Profimedia

Iz startupa poručuju da je njegov robotaksi prošao rigorozna testiranja na privatnim cestama i dobio potrebne dozvole od kalifornijskog Odjela za motorna vozila. Može skretati lijevo i desno, zaustavljati se na semaforima, pješačkim prijelazima, u blizini drugih vozila i drugih potencijalnih prepreka za putovanje.

 Samovozeći taksi tvrtke Amazon Zoox Izvor: Profimedia

Zoox je osnovan 2014., a Amazon ga je kupio 2020. te je jedinstven u svom pristupu kreiranja električnih samovozećih vozila. Naime, većina autonomnih automobila u razvoju nalikuje onima trenutno prisutnima na cestama, ali Zoox je izbacio volan i kočnicu, tvrdeći da su te značajke nepotrebne kada nema ljudskog vozača. Sjedala su dizajnirana tako da budu okrenuta jedno prema drugom kako bi se olakšao razgovor između putnika.

Možda će vas zanimati:

Najnovije